Uppstart för lärande nätverk
Internationellt uppmärksammat förbättringsarbete för kroniska sjukdomar genom lärande nätverk har nu nått Sverige. Lärande nätverk bygger på idén att patienter, sjukvårdspersonal och forskare tillsammans går ihop långsiktigt för att förbättra utfallsmått som patienter värderar som viktigast.
Carole Lannon (Senior Faculty Lead, Learning Networks Program Professor of Pediatrics, University of Cincinnati) och Sandra Fuller (Director, Quality Improvement Consulting for Health Systems Excellence Cincinnati Children’s Hospital Medical Center) följde den 28 maj upp förra årets inspirationsdag på Spira i Jönköping . Tillsammans med oss på Registercentrum Sydost anordnades en kick-off för bildandet av svenska lärande nätverk för bland annat inflammatorisk tarmsjukdom. På plats fanns även intresserade från nationella diabetes-, immunbrist- och barnreumaregistret.
Carole och Sandra berättade om hur de arbetar strukturerat i team med patienter och närstående, professionen, representanter från kvalitetsregister och forskare för att förbättra behandlingsresultat och prognosen för patienterna.
I ett kvalitetsregisterbaserat lärande förbättringsnätverk arbetar alla för samma mätbara mål och förbättringsarbetet pågår över tid. Den metodik som används inkluderar designmetodik med utgångspunkt i vad som är viktigt för patienten. Man använder sig av förbättringsmetodik, coaching, och utgår från statistisk processtyrning av insamlade kvalitetsregisterdata.
Lärande nätverk växer internationellt
Internationellt växer arbetet inom lärande nätverk som förenar patienter, hälso- och sjukvårdsprofessioner och forskare i förbättringar av sjukvården för kroniska sjukdomar. Det gäller bland annat för barn och ungdomar i USA med inflammatorisk tarmsjukdom där andelen patienter i remission, utan symtom, ökat till över 80%. I Sverige har arbetet tagits upp av SWIBREG som är det nationella kvalitetsregistret för inflammatorisk tarmsjukdom.
Vill du veta mer om lärande nätverk, kontakta gärna våra utvecklingsledare:
Nettan Svartz
Telefon: 010-103 86 50
E-post:
Mirjam Våtz
Telefon: 072-223 18 17
E-post: